Waardering uitspreken

Waardering uitspreken is onmisbaar bij het onderhouden van goede contacten in gezinnen. Gezinsleden die weinig of geen waardering uitspreken naar elkaar, raken sneller in conflict. De meeste ruzies over wie de vuilnis buiten zet of wanneer een vervelende opmerking werd geplaatst, gaan eigenlijk over een gebrek aan waardering. Met het werkblad in dit artikel maak je waardering uitspreken op een eenvoudige visuele wijze bespreekbaar.

Waardering uitspreken en problemen

waardering-uitspreken-therapieIn sommige gezinnen wordt nooit waardering uitgesproken of alleen naar enkele leden van het gezin. In gezinnen die normalerwijze wel waardering uitspreken, verdwijnt waardering soms snel zodra problemen ontstaan.

Als gezinsleden elkaar niet meer op een positieve waarderende wijze zien, krijgt het meest negatieve problematische perspectief meer ruimte. Gezinsleden verzamelen alle het negatieve gedrag van de ander en maken daar één verhaal van. Gedrag wordt bovendien op de meest negatieve wijze uitgelegd en er is geen oog meer voor de goede bedoeling van de ander.

Waardering uitspreken: Het werkblad

Ieder lid van het gezin krijgt een werkblad waardering uitspreken en schrijft daarop zijn eigen naam. Vervolgens knippen gezinsleden de strip met duimpjes en hartjes onder aan het werkblad af. Duimpjes vertegenwoordigen waardering voor wat een ander doet. Hartjes vertegenwoordigen waardering voor wie de ander is.

De duimpjes en hartjes worden aan andere gezinsleden gegeven. (Ieder gezinslid kan de duimpjes en hartjes een eigen kleur geven als je wil nagaan wie welke gezinsleden elkaar waardering geven.) Zo ga je snel na hoeveel waardering ieder gezinslid ontvangt en of die waardering gericht is op gedrag (duimpjes) of op persoon (hartjes).

waardering-uitspreken

“Koen is acht jaar. Van zijn ouders krijgt hij vijf duimpjes; een gemiddelde score. Maar hij ontvangt slechts twee hartjes. Zijn moeder heeft aan dat ze het moeilijk vindt om waardering te voelen als Koen zo vaak woedeaanvallen heeft. Koen zijn vader vertelt dat hij zelf ook weinig waardering voelt. Toch liggen op zijn blad zeven hartjes.”

Waardering uitspreken in het gezin

Dit werkblad maakt visueel en bespreekbaar hoe waardering in het gezin verdeeld wordt.

  • Hoe is het voor Koen om relatief weinig waardering te krijgen?
  • Hoeveel waardering verwachtte Koen te krijgen?
  • Wat zou er veranderen als hij meer waardering kreeg?
  • Hoe is het voor vader om weinig waardering te voelen, terwijl anderen (in deze oefening) bovengemiddeld veel waardering tonen?
  • Hoe laat je zien dat je elkaar waardeert?

Waardering uitspreken is vaak moeilijk, omdat waardering niet concreet tastbaar is. Met de duimpjes en hartjes maak je waardering tastbaar. Als huiswerkopdracht kunnen gezinsleden expliciet aandacht besteden aan waardering uitspreken door elkaar duimpjes en hartjes geven. Concretiseren van abstracte termen (zoals waardering & eigenwaarde) en goede bedoelingen bespreekbaar maken, vormen belangrijke onderdelen van cognitieve animatietherapie.

werkblad-waardering-uitspreken
Klik op de afbeelding voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik)

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email

4 gedachten over “Waardering uitspreken”

  1. Ik vind deze waardering topic wel erg leuk. En ben het helemaal mee eens dat men vaker waardering moet uitspreken naar een andere toe. Gezien wordt voor je effort, en gewaardeerd wordt ervoor is een fijn gevoel die je zelfvertrouwen en zelfwaardering een handje helpt. Bedankt Paul voor al je leuke werkbladen. Ik vind het iedere week weer leuk! Groetjes Melisha

  2. Ik geef dit een hoge waardering. Het is zo dat we vaak vergeten te zien wat er goed is of gaat. Bovendien is het natuurlijk zo dat je bent wie je bent en dat dit niet altijd te maken hoeft te hebben met wat je doet. Vr. Groet Henny van den Berg

  3. Dit is het eerste werkblad wat me van de week onder ogen kwam en ik was meteen super enthousiast. Wat een mooi blad is het. Ik ben van mening dat er te weinig waardering uit wordt gesproken/gebeeld naar elkaar en naar onszelf. Als we als kind al leren om waardering leren uitspreken, uit te beelden dan zullen we dat ook als vanzelfsprekend (gaan) vinden. De focus ligt tegenwoordig zo op de ‘fouten’ die we maken en daarop worden we aangesproken. Maar als we ons focussen op de krachten van de ander (welke als we ze zien ook iets over ons zelf zeggen) we veel blijer worden! Dus wat mij betreft is dit iets wat we elke dag met onze omgeving mogen doen.
    Sinds een paar weken sluiten mijn partner en ik de dag af met waardering geven. Zo vallen we met een fijn gevoel in slaap wat zorgt voor een goede nachtrust!

    En nu ga ik neuzen bij de andere werkbladen, ik ben super nieuwsgierig.
    Paul, ik waardeer je verspreiding van de werkbladen, getuigd van een goed, vrijgevig hart!

  4. Kan helemaal achter deze aanpak staan. Binnen mijn praktijk werk ik ook zo. Bespreek aan het einde van de dag even, hoe heb je de dag ervaren/beleefd.Waarbij de focus bewust gelegd wordt op het positieve Zo ontstaat er aandacht voor elkaar en weet je wat iemand bezighoudt. Zo leer je met elkaar ingesprek te gaan en te blijven. Juist als het goed gaat, maakt het ook makkelijker wanneer het even “minder marcheerd”.

Plaats een reactie