Waardering uitspreken

Waardering uitspreken is onmisbaar bij het onderhouden van goede contacten in gezinnen. Gezinsleden die weinig of geen waardering uitspreken naar elkaar, raken sneller in conflict. De meeste ruzies over wie de vuilnis buiten zet of wanneer een vervelende opmerking werd geplaatst, gaan eigenlijk over een gebrek aan waardering. Met het werkblad in dit artikel maak je waardering uitspreken op een eenvoudige visuele wijze bespreekbaar.

Waardering uitspreken en problemen

waardering-uitspreken-therapieIn sommige gezinnen wordt nooit waardering uitgesproken of alleen naar enkele leden van het gezin. In gezinnen die normalerwijze wel waardering uitspreken, verdwijnt waardering soms snel zodra problemen ontstaan.

Als gezinsleden elkaar niet meer op een positieve waarderende wijze zien, krijgt het meest negatieve problematische perspectief meer ruimte. Gezinsleden verzamelen alle het negatieve gedrag van de ander en maken daar één verhaal van. Gedrag wordt bovendien op de meest negatieve wijze uitgelegd en er is geen oog meer voor de goede bedoeling van de ander.

Waardering uitspreken: Het werkblad

Ieder lid van het gezin krijgt een werkblad waardering uitspreken en schrijft daarop zijn eigen naam. Vervolgens knippen gezinsleden de strip met duimpjes en hartjes onder aan het werkblad af. Duimpjes vertegenwoordigen waardering voor wat een ander doet. Hartjes vertegenwoordigen waardering voor wie de ander is.

De duimpjes en hartjes worden aan andere gezinsleden gegeven. (Ieder gezinslid kan de duimpjes en hartjes een eigen kleur geven als je wil nagaan wie welke gezinsleden elkaar waardering geven.) Zo ga je snel na hoeveel waardering ieder gezinslid ontvangt en of die waardering gericht is op gedrag (duimpjes) of op persoon (hartjes).

waardering-uitspreken

“Koen is acht jaar. Van zijn ouders krijgt hij vijf duimpjes; een gemiddelde score. Maar hij ontvangt slechts twee hartjes. Zijn moeder heeft aan dat ze het moeilijk vindt om waardering te voelen als Koen zo vaak woedeaanvallen heeft. Koen zijn vader vertelt dat hij zelf ook weinig waardering voelt. Toch liggen op zijn blad zeven hartjes.”

Waardering uitspreken in het gezin

Dit werkblad maakt visueel en bespreekbaar hoe waardering in het gezin verdeeld wordt.

  • Hoe is het voor Koen om relatief weinig waardering te krijgen?
  • Hoeveel waardering verwachtte Koen te krijgen?
  • Wat zou er veranderen als hij meer waardering kreeg?
  • Hoe is het voor vader om weinig waardering te voelen, terwijl anderen (in deze oefening) bovengemiddeld veel waardering tonen?
  • Hoe laat je zien dat je elkaar waardeert?

Waardering uitspreken is vaak moeilijk, omdat waardering niet concreet tastbaar is. Met de duimpjes en hartjes maak je waardering tastbaar. Als huiswerkopdracht kunnen gezinsleden expliciet aandacht besteden aan waardering uitspreken door elkaar duimpjes en hartjes geven. Concretiseren van abstracte termen (zoals waardering & eigenwaarde) en goede bedoelingen bespreekbaar maken, vormen belangrijke onderdelen van cognitieve animatietherapie.

werkblad-waardering-uitspreken

Klik op de afbeelding voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik)

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

4 reacties op Waardering uitspreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *