Computeranimaties

Computeranimatie is een relatief nieuw middel waarmee cliënten en therapeuten problemen en oplossingen kunnen reconstrueren, ordenen en verwerken. Een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van andere creatieve middelen is dat animaties informatie uit verschillende bronnen (beeld, film, tekst en geluid) kunnen ordenen. Dit geeft cliënt en therapeut meer creatieve controle en leidt tot een intensievere verwerking.

Werken met de computeranimaties is snel, efficiënt en vereist slechts een zeer basale kennis van computers. Iedereen die ooit een Microsoft Office PowerPoint presentatie gemaakt heeft, beschikt over vrijwel alle benodigde computervaardigheden. PowerPoint werd ontwikkeld om presentaties te maken die bestaan uit verschillende dia’s. Je kunt er eenvoudig beelden, filmpjes, geluiden en teksten mee invoeren en organiseren.

Cliënt hoeven over geen enkele kennis van computers te beschikken. Ze maken hooguit gebruik van de muis om de volgende dia te starten. Toch kan die eenvoudige handeling een belangrijk keuzemoment representeren. De cliënt controleert het tempo, de inhoud en zelfs het verloop van het verhaal als we informatie in een presentatie weergeven.

De beste manier om een eerste indruk te krijgen van de kracht en mogelijkheden van animaties is door de voorbeelden op deze website te bekijken.

Computeranimaties voor kinderen en jeugdigen.
Computeranimaties voor volwassenen.

Meer informatie over computeranimaties vindt u in het boek ‘cognitieve animatietherapie’ en in de masterclass animatietherapie.