Cognitieve animatietherapie

Wat is cognitieve animatietherapie?

Cognitieve animatietherapie in een notendop:

1. Een cognitief model van problemen
groenbar
Het woord ‘cognitie’ in cognitieve animatietherapie verwijst naar gedachten, beelden of herinneringen. Binnen cognitieve animatietherapie beschouwen we problemen als een verzameling gedachten die eigenschappen bezitten waardoor ze zich beter aan mensen kunnen opdringen. Mensen zijn nooit het probleem. Problemen kunnen zich enkel aan mensen opdringen. Meer over een cognitief model…

2. Animatie
groenbar
Het woord ‘animatie’ in cognitieve animatietherapie verwijst naar zowel computeranimaties als naar de term ‘animisme’.

Cognitieve animatietherapieAnimisme is de aangeboren neiging van mensen om levenloze objecten te beschouwen alsof ze een eigen leven leiden, zoals een kind dat speelt met een pop. Door objecten te beschouwen alsof ze een eigen leven leiden, kunnen mensen er een (begrenzende) relatie mee aangaan. Door gebruik te maken van de aangeboren neiging tot animisme leren cliënten om een begrenzende relatie aan te gaan met problemen.

Computeranimaties helpen om problemen en alternatieven concreet in beeld te brengen. Hierdoor kunnen cliënten ze beter creatief verwerken en er een begrenzende relatie mee aangaan. In het programma powerpoint kunnen therapeut en cliënt heel eenvoudig en snel beeld, geluid en tekst integreren om de negatieve invloed van problemen te verminderen. Het is belangrijk om de animaties eenvoudig te houden. Veel voorkennis van computers is dus niet vereist.

3. Therapie
groenbar
Therapie is een proces waarbij hulpverlener en cliënt op een transparante en vooraf overeengekomen wijze de negatieve invloed van problemen verminderen.