Masterclass Animatietherapie

Verhalen op een betekenisvolle manier samenbrengen in beeld met geluid en tekst.

Voor wie?
groenbar
De masterclass animatietherapie is bestemd voor alle therapeuten, (kinder)coaches, counselors, maatschappelijk en pedagogisch medewerkers die willen leren hoe ze animaties kunnen inzetten bij het begeleiden van kinderen en jeugdigen.

Opzet en inhoud
groenbar
Kinderen en jeugdigen geven op creatieve wijze uitdrukking aan hun innerlijke wereld. Met muziek, klei, tekenen, schilderen, schrijven, vertellen en creatief spel geven ze vorm aan hun behoeften, gevoelens en gedachten. Therapeutisch animeren helpt hen om deze media te verbinden tot een krachtiger geheel. Animatie vertelt het verhaal van het kind.

In een animatie worden beeld, geluid en tekst op een betekenisvolle manier samengebracht. Door media te combineren ontstaan nieuwe mogelijkheden waarop kinderen zich kunnen uitdrukken. Daarnaast hebben animaties unieke voordelen ten opzicht van andere media. In een animatie hebben kinderen bijvoorbeeld meer controle over het tempo en verloop van het verhaal. Deze controleversterking helpt om de negatieve invloed van problemen – die meestal gepaard gaat met controleverlies – te verminderen. Daarnaast komen in deze masterclass nog een groot aantal andere voordelen en toepassingen van animaties aan bod.

Hier vindt u voorbeelden van animaties voor kinderen en jeugdigen.

Lesprogramma
groenbar
De lesdag staat in het teken van verhalen met een therapeutische of helpende boodschap. We onderzoeken verschillende verhaalvormen. U leert hoe u zelf een therapeutisch verhaal schrijft en tekent. Daarnaast leert u hoe je met het programma PowerPoint eenvoudig beeld, geluid en tekst van een verhaal samenvoegt. Tot slot gaan we in op verschillende unieke mogelijkheden van animaties zoals:

 • Knoppen en keuzemomenten invoeren;
 • Animaties maken om vaardigheden aan te leren;
 • Ontwikkelingsconflicten weergeven;
 • Een begrenzende relatie aangaan met problemen door animisme;
 • Het versterken van het besef van intrinsieke waardigheid.

Tijdens de lesdag leert u  kinderen en jeugdigen begeleiden bij het vormgeven van hun eigen animaties. U leert:

 • Animaties gebruiken bij het vertellen van het levensverhaal van het kind (digital     storytelling).
 • Animaties inzetten bij het verwerken van moeilijke of traumatische ervaringen.
 • Animaties presenteren en delen met belangrijke steunfiguren (social storytelling).
 • Animaties inzetten bij angst en negatieve traumatische beelden (beeldrevaluatie).
 • Animaties gebruiken om nachtmerries te verminderen.

Na afloop van deze masterclass bent u in staat om zelf therapeutische verhalen te schrijven en te animeren in het computerprogramma PowerPoint. Daarnaast leert u kinderen en jongeren begeleiden bij het gebruik van computeranimaties als middel tot expressie en verwerking. Korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met creatieve oefensituaties en voorbeelden. U beschikt over alle nodige voorkennis van computers als u een tekst kunt typen op de computer en een afbeelding kunt zoeken en opslaan van het internet.

Praktische informatie:
groenbar

Prijs: 1 daagse masterclass
Data en locatie: Er zijn momenteel geen data beschikbaar.
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Trainer: Paul Camp, grondlegger cognitieve animatietherapie
Erkenning: Erkend door het PIVOO Instituut
Inschrijven:
*Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen

Bijzonderheden:
groenbar

 • Verplichte literatuur: Cognitieve animatietherapie ISBN 978 90 8850 1555 5
 • De masterclass Animatietherapie is gebaseerd op de principes van cognitieve animatietherapie. In deze therapievorm staan het gebruik van animaties en het aangaan van een begrenzende relatie met het probleem centraal.
 • Deze masterclass wordt erkend door het PIVOO Instituut; de enige officiële vertegenwoordiger van cognitieve animatietherapie.