Narratief werken

Narratief werken helpt kinderen om gebeurtenissen beter te ordenen en verwerken. Kinderen vinden het prettig om aan de hand van beelden te vertellen. Maar het kan erg tijdrovend en vermoeiend zijn om hele verhalen te moeten tekenen. Narratief werken met bestaande figuren biedt dan een uitkomst. In dit artikel vind je een werkblad, figuren en een korte instructievideo.

Narratief werken met bestaande figuren

Anton is zeven jaar. Thuis gaat het niet zo goed. Hij maakt vaak ruzie met zijn zus en wil daar graag over vertellen. In de volgende video zie je hoe je samen met Anton in het programma PowerPoint snel zijn verhaal kunt samenstellen. Alle figuren zijn onderdeel van het product ‘Animatie met kinderen: Het gezin’.

Met de bestaande figuren van ‘Animatie met kinderen: Het gezin’ stel je in minuten complete verhalen samen. Zoals je ziet, is narratief werken in PowerPoint erg eenvoudig. Je kunt gemaakte verhalen opslaan en aanpassen wanneer daar behoefte aan is. Daardoor hoeft een verhaal niet tussen sessies afgebroken en opgebouwd te worden, zoals met fysiek spel het geval is. Kinderen kunnen verhalen delen met gezinsleden (social sharing) om verwerking te stimuleren. Verhalen kunnen ook in fysieke vorm – als voorleesboek – worden afgedrukt. Daarnaast kun je natuurlijk zelf verhalen samenstellen met een therapeutische of helpende boodschap.

narratief werkenAnimatie met kinderen: Het gezin, biedt ook de mogelijkheid om met fysieke figuren te werken. Met papieren figuren bouwen kinderen zelf scènes van hun verhaal. Zet figuren rechtop om vrij spel te stimuleren. Of leg de figuren neer tegen een achtergrond om een scène te bouwen.  ‘Animatie met kinderen: Het gezin’ bevat uitgebreide instructies en uitleg over digitaal en fysiek narratief werken.

Wil je nog meer weten over narratief werken met de computer? In de Masterclass Animatietherapie leer je gevorderde technieken zoals zelf verhalen ontwikkelen, geluid en keuzemomenten invoeren, ontwikkelingsconflicten weergeven en animaties inzetten bij angst en trauma.

Hieronder vind je twee figuren en een achtergrond die je kunt downloaden om zelf een scene te bouwen in PowerPoint. Probeer het zelf en ontdek hoe gemakkelijk het is om snel animaties te maken.

Klik op de afbeelding voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik.)
Klik op de afbeelding voor het juiste formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik.)
Klik op de afbeelding voor het juiste formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik.)
email

Plaats een reactie