Je klein voelen

Je klein voelen in een te grote wereld. Het komt vaak voor bij kinderen die geconfronteerd worden met problemen die ze niet zelf kunnen oplossen. Kinderen die zich klein voelen ervaren vaak gevoelens van angst, onmacht of worden onvoldoende gezien door volwassenen. Als kinderen zich klein voelen, communiceren ze minder met anderen en ondernemen ze steeds minder pogingen om invloed uit te oefenen op de wereld om zich heen. Je klein voelen vormt vaak het begin van aangeleerde hulpeloosheid en minderwaardigheidsgevoelens.

Klein voelen, het werkblad

We willen juist kinderen laten ervaren dat ze invloed op hun omgeving hebben. Dat wat ze zeggen, doen en voelen er toe doet. Praten over gevoelens vormt het belangrijkste middel waarmee kinderen kunnen aangeven wat zij nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat kinderen aangeven in welke situaties zij zich klein voelen. Het volgende werkblad helpt kinderen om te vertellen over situaties waarin zij zich klein voelen.

klein-voelen-voorbeeld

Je klein voelen als ouders ruzie maken

Vooral jonge kinderen werken gemakkelijker aan de hand van concrete visuele informatie. Het begrip ‘je klein voelen’ wordt op het werkblad duidelijk visueel weergegeven. Begrippen als onmacht, niet gezien worden of angst, zijn veel moeilijker in concrete termen te beschrijven. Daarom is je klein voelen een beter begrip voor gespreksvoering met jonge kinderen. Daarnaast wil je bij jonge kinderen vragen naar concrete plaatsen of situaties waarin zij zich ooit klein voelden. Dat is voor hen gemakkelijker dan spreken over abstracte momenten.

Oudere kinderen en jongeren spreken gemakkelijker over momenten. Daarnaast kunnen zij ook gedachten noteren die bij situaties horen waarin zij zich klein voelen en is er meer ruimte om te spreken over abstracte begrippen als onmacht. Toch kan het gesprek in eerste instantie beperken tot momenten waarop zij zich klein voelen houvast bieden.

Je klein voelen en concretiseren

Binnen cognitieve animatietherapie schrijven we gedachten die ervoor zorgen dat kinderen zich klein voelen toe aan het probleem. Bij een natuurlijke gezonde ontwikkeling ervaren kinderen levenslust, verwachten ze invloed te hebben op hun directe omgeving en willen ze exploreren. Door gedachten toe te schrijven aan het probleem kunnen kinderen gemakkelijker onderscheid maken tussen wie ze van nature zelf zijn en de vervelende gedachten die hen lastig vallen. Dit proces heet animisme.

Daarnaast leggen we sterk de nadruk op het gebruik van visuele concrete middelen om gevoelens, gedachten en behoeften in kaart te brengen en verwerken. Concretiseren helpt om het overzicht te bewaren en is de manier waarop mensen van nature informatie verwerken. Daarnaast helpt het concreet verwerken van informatie om logische denkfouten te verminderen.

Je-klein-voelen

Klik op de afbeelding voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik.)

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Je klein voelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *