Je groot voelen is tegengesteld aan wat kinderen meestal ervaren als ze gebukt gaan onder problemen. Kinderen die zich klein voelen worden vaak geconfronteerd met problemen die ze niet zelfstandig tot hoofd kunnen bieden. Je groot voelen vertegenwoordigt dan het vinden van de eigen kracht. Kinderen kunnen zich groot voelen als ze merken dat ze invloed hebben op hun leefwereld, dat ze gezien worden en merken dat hun behoeften en gevoelens er voor anderen toe doen.
Je groot voelen, het werkblad
Het laatste werkblad ging over je klein voelen. Met behulp van het werkblad konden kinderen momenten of situaties beschrijven waarop ze zich klein voelden. Dit werkblad gaat over je groot voelen. Door te vragen naar momenten of situaties waarin kinderen zich groot voelen, kun je op zoek gaan naar krachten, vaardigheden of kwaliteiten die kinderen mogelijkerwijs kunnen inzetten om problemen het hoofd te bieden.
Het werkblad ‘je groot voelen’ helpt kinderen ook om relativerende gedachten te vinden of gedachten die bijdragen aan zelfvertrouwen. Kinderen mogen eerst uitgebreid vertellen over alle momenten waarin ze zich groot en vol kracht voelden. Vraag naar wat kinderen denken, voelen en doen als ze zich zo groot als een reus voelen. Als het gevoel sterk aanwezig is, vraag je hen om dat sterke, grote gevoel mee te nemen naar een problematische situatie. Start met de minst bedreigende situatie en vraag hen om er vanuit hun grote sterke gevoel op te reageren. Je kunt dit uitspelen in rollenspellen of aan de hand van tekeningen op het werkblad. Door met behulp van het werkblad telkens het gevoel op te roepen van je groot voelen, kan het kind zelfvertrouwen en vaardigheden meenemen naar nieuwe, nog moeilijke situaties.
Je groot voelen en animisme
Met behulp van animisme kun je gedachten die horen bij je klein voelen toeschrijven aan het probleem en gedachten die horen bij je groot voelen toeschrijven aan het kind (zie werkblad negatieve gedachten omzetten). Je klein voelen kan bijvoorbeeld weergegeven worden als ‘de onzekerheid’. Je groot voelen is wat het kind tegen de onzekerheid zegt vanuit zijn grote, sterke gevoel. Zo kun je positieve zelfspraak stimuleren die bijdraagt aan zelfvertrouwen en een sterk besef van intrinsieke waardigheid.
Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!
Een mooie interventie, toepasbaar bij een diversiteit aan problematiek, maar ook als onderdeel van andere therapievormen. De interventie vul ik zelf aan met een verankeringsoefening, zodat het kind het grote gevoel op kan roepen in moeilijke situaties buiten de therapie.
(Deze reactie houdt verband met de facebookactie)