Gedachtepatronen doorbreken

Gedachtepatronen doorbreken helpt cliënten om de mate waarin problemen zich aan hen opdringen te verminderen. Meestal moeten cliënten meerdere gedachtepatronen doorbreken die onderdeel vormen van dezelfde problematiek. Het kan dan moeilijk zijn om het overzicht te bewaren. Met het werkblad ‘gedachtepatronen doorbreken’ brengen cliënten patronen apart in kaart en zoeken ze naar alternatieve denk- en handelwijzen.

Gedachtepatronen doorbreken: Een voorbeeld

gedachtepatronen-doorbreken-cognitief-model

In de voorgaande afbeelding zie je een cognitief model van hypochondrie. Binnen het model kun je vier patronen ontdekken die de problematiek in stand houden (aangegeven met de vier kleuren). Hoewel we spreken van een cognitief model, worden ook gedrag, emoties en fysieke sensaties opgenomen.

“Tamara is een cliënt die last heeft van hypochondrie. Ze voelt een lichte hoofdpijn (verondersteld symptoom) en de gedachte dat ze misschien een hersentumor heeft, dringt zich aan haar op (catastroferende misinterpretatie). Die gedachte veroorzaakt heftige emoties die voor haar gevoel het bewijs vormen dat de mininterpretatie waar is. Daarnaast onderzoekt ze constant of ze misschien flikkeringen in haar visie heeft, want ze las ooit dat dit door een hersentumor kan worden veroorzaakt. Ook piekert ze heel de nacht, waardoor ze onevenredig veel aandacht schenkt aan de catastroferende misinterpretatie. Ze slaapt er slecht van en de volgende dag is haar hoofdpijn verergerd.”

Gedachtepatronen doorbreken: Patronen apart in kaart brengen

Om de vier patronen die de problematiek in stand houden beter te onderscheiden, vult Tamara het werkblad als volgt in:gedachtepatronen-doorbreken-voorbeeld

Ieder gedachtepatroon staat nu apart in duidelijke stappen omschreven. Daardoor wordt het voor Tamara duidelijker met welke strategieën het probleem zich telkens aan haar opdringt. Tijdens de ICARUS training leren cliënten dergelijke patronen beter herkennen en aan het probleem toeschrijven, waardoor het gemakkelijk voor hen wordt om afstand te nemen.

Op het volledige werkblad bevindt zich bovendien een rechterkolom waar Tamara alternatieve gedachten en gedrag noteert die het gedachtepatroon doorbreken. Het werkblad gedragspatronen doorbreken helpt om alternatieve gedachten en gedragingen te vinden.

gedachtepatronen-doorbreken
Klik op de afbeeldingen voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik.)

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email

1 gedachte over “Gedachtepatronen doorbreken”

Plaats een reactie