Gedragspatronen doorbreken

Gedragspatronen doorbreken blijkt soms lastig. Hoe zet je de stap van denken naar het doorbreken van gedragspatronen?

Gedragspatronen doorbreken in stappen

Bij het doorbreken van gedragspatronen wil je twee veranderingen bewerkstelligen. Het gesprek moet zich ontwikkelen van wat de cliënt niet wil, naar wat de cliënt wel wil. Daarnaast maak je de stap van gespreksvoering naar gedrag. Gedragspatronen doorbreken aan de hand van deze twee stappen, vindt gemakkelijker plaats met behulp van het stappenwerkblad. Een voorbeeld:

“Pieter heeft last van een eetstoornis. Hij vertelt over het negatieve denkpatroon in zijn leven. Telkens als hij in de spiegel kijkt, denkt hij dat hij te dik is. Daarop begint hij met een dieet dat zo streng is, dat hij het onmogelijk kan volhouden. Als hij vervolgens een fout maakt, denkt hij dat hij alles heeft verpest en volgt een eetbui. Na een periode van eetbuien maakt Pieter zich zorgen dat hij weer is aangekomen, waarop hij voor de spiegel gaat staan.”

De therapeut schrijft alle belangrijke gedachten en gedragingen op losse werkbladen die stappen vertegenwoordigen. De stappen worden in een circulair patroon op de vloer gelegd.

gedragspatronen-doorbreken-voorbeeld

De cliënt neemt plaats op een van de stappen, vertelt telkens over wat er tijdens een stap gebeurt en zet dan letterlijk een stap naar het volgende werkblad. Door op deze wijze bewust en met controle het negatieve gedragspatroon te doorlopen kan de cliënt gemakkelijk een begrenzende relatie met het patroon aangaan en het gedragspatroon doorbreken. Gedrag kan verder worden uitgewerkt in kleinere deelstappen door werkbladen toe te voegen. Cognitieve animatietherapie besteedt veel aandacht aan het concretiseren van negatieve gedragspatronen. Negatieve gedragspatronen en alternatieven kunnen ook in computeranimaties worden weergegeven. Een voorbeeld vind je hier.

Gedragspatronen doorbreken met alternatieven

Bij het doorbreken van gedragspatronen is het belangrijk om veel stappen te beschrijven, omdat voor iedere stap een alternatief kan worden bedacht. Ieder alternatief is een stap uit het negatieve gedragspatroon. Bijvoorbeeld:

gedragspatronen-doorbreken-met-alternatieven

Sterke alternatieven kunnen weer geordend worden in positieve gedragspatronen die de cliënt zich eigen kan maken. Tot slot kun je het werkblad goed gebruiken om complex gedrag op te delen in kleinere haalbare stappen. De cliënt voert telkens een deelvaardigheid uit en zet dan de stap naar het volgende werkblad.

gedragspatronen-doorbreken
Klik op de afbeelding voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik)

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email

1 gedachte over “Gedragspatronen doorbreken”

Plaats een reactie