Behoefte kinderen

Achterhalen welke behoefte kinderen hebben als ze probleemgedrag vertonen, vormt een onmisbaar onderdeel van cognitieve animatietherapie. Het werkblad: behoefte kinderen helpt om meer inzicht te verkrijgen in behoeften die achter problematisch gedrag schuil gaan. We kijken ook naar hoe andere gezinsleden het kind kunnen ontlasten.

Werkblad: Behoefte kinderen

Tijdens therapie zijn we vaak te snel gericht op problemen en de wijze waarop kinderen moeten veranderen. In het ergste geval wordt gesproken van ‘probleemkinderen’, alsof het kind het probleem zou zijn. Maar mensen zijn nooit het probleem. Er bestaan enkel problemen die zich soms aan mensen opdringen. Bovendien heeft ieder gezinslid invloed op de mate waarin problemen zich manifesteren. Het kan nooit zo zijn dat alle verantwoordelijkheid om te veranderen bij het kind ligt.

Kinderen die problemen ervaren, voelen vaak druk uit hun omgeving om te veranderen. Tegelijkertijd vormt hun problematische gedrag altijd een inadequate poging om te voorzien in behoeften. Als er onvoldoende aandacht en erkenning is voor een achterliggende behoefte, voelen kinderen zich vaak onbegrepen. Daarom luidt de eerste vraag op het werkblad: behoefte kinderen:

behoefte-kinderen 1

Vraag goed door naar wat anderen eigenlijk zouden moeten weten om het kind beter te begrijpen. Vraag ook naar hoe het voor het kind is om niet begrepen te worden (als daar sprake van is) en waar het behoefte aan heeft. (zie ook werkblad: Eigenwaarde.)

De tweede vraag op het werkblad: behoefte kinderen luidt:

behoefte-kinderen 2

Vaak kunnen kinderen een aantal zaken noemen die de problematiek sterk kunnen verminderen. Andere gezinsleden kunnen veel doen om problemen minder vaak voor te laten komen. Daarnaast kunnen ze het kind beter begrijpen en steunen. Kinderen moeten vaak leren om te vragen om wat ze nodig hebben.

Als er veel wederzijds onbegrip in gezinnen bestaat voor problemen, is het nuttig om dit werkblad door alle gezinsleden in te laten vullen. Zo kan een discussie ontstaan over verantwoordelijkheden en wat iedereen kan doen om bij te dragen. Ook in het onderwijs is het werkblad: behoefte kinderen handig om steun en wederzijds begrip te versterken.

werkblad-behoefte-kinderen
Klik op de afbeelding voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik)

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

Of volg ons op facebook en pinterest.

email

Plaats een reactie