Het 5G schema

Het 5G schema is een aanvulling op het 4G schema dat je waarschijnlijk kent van rationeel emotieve therapie. Het 5G schema bestaat uit Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gevolgen én Goede bedoelingen. De eerst vier G’s komen overeen met het bekende model van RET. De vijfde G is afkomstig van cognitieve animatietherapie.

Waarom is het belangrijk om de vijfde G toe te voegen? Hoe kun je het 5g schema gebruiken binnen therapie?

Het 5G schema in de praktijk

In dit voorbeeld gebruiken we het 5G schema bij verlegenheid.

“Emma is dertien jaar en heeft last van verlegenheid. Ze zit sinds enkele weken in de brugklas en heeft in die tijd nog niet met andere kinderen gesproken. Samen met de therapeut vult ze het 5G schema in.”

5g schema voorbeeld

De goede bedoeling wordt altijd uitgedrukt in de vorm van een behoefte. Het is belangrijk om de goede bedoeling op te nemen in het 5G schema, omdat behoeften een bepalende factor spelen bij de interpretatie van gedachten, gevoelens. Dat verband wordt weergegeven in de evolutionaire functietheorie.

Het 5G schema en de evolutionaire functietheorie

De evolutionaire functietheorie stelt dat Gedachten die congruent zijn met Goede bedoelingen altijd tot positieve Gevoelens leiden, terwijl Gedachten die dissonant zijn met Goede bedoelingen altijd tot negatieve Gevoelens leiden.

Bij het zoeken naar alternatieve Gedachten, wil je dus altijd overeenstemming zoeken met Goede bedoelingen. Alleen als alle Goede bedoelingen en Gedachten in het 5g schema overeenstemmen leidt dat tot positieve Gevoelens.

Het 5G schema en gevolgen

Alle gedrag is een poging om te voorzien in behoeften. Gedrag (of gevolgen) hebben alleen een functie als ze in behoeften kunnen voorzien. Bij het kiezen van een alternatieve Gevolgen wil je dus nagaan of ze voorzien in de Goede bedoeling van de cliënt. Alternatief gedrag dat niet goed voorziet in behoeften wordt in de regel niet door cliënten volgehouden, omdat het geen functie heeft.

Kortom: Bij het bepalen van alternatieve Gedachten die daadwerkelijk leiden tot positieve gevoelens en het vinden van alternatieve Gevolgen (gedrag) die op termijn worden volgehouden, spelen Goede bedoelingen een onmisbare rol. Daarom moeten Goede bedoelingen worden opgenomen in het 5G schema.

Tot slot correspondeert het 5G schema met het SCEGR-model van cognitieve animatietherapie. Meer over de evolutionaire functietheorie en het SCEGR-model vind je in het boek: ‘Cognitieve animatietherapie’.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een A4 formaat werkblad van het 5G schema. (Copyright, Paul Camp, PIVOO Instituut, geen toestemming voor commercieel gebruik.)

5G schema

Klik op deze afbeelding voor een A4 formaat van het 5G schema

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Het 5G schema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *