Uiten van gevoelens bij kinderen

Het uiten van gevoelens is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Kinderen die leerde om gevoelens te onderdrukken of weinig mogelijkheden tot expressie hebben, ervaren vaak moeite met het uiten van gevoelens. Hoe kun je kinderen helpen bij het uiten van gevoelens?

Uiten van gevoelens in de praktijk

linkedin-animatietherapieOpgekropte emoties leggen een druk op kinderen die fysiek voelbaar is. De spanning die met deze gevoelens gepaard gaat, voelt alsof er te veel druk op de ketel staat. In het volgende werkblad gebruiken we die metafoor. Het fantasiefiguur heeft moeite met het uiten van gevoelens waardoor er ‘te veel druk op zijn ketel staat’. De rookwolkjes die ontsnappen vertegenwoordigen ’emotionele lekkage’. Bij emotionele lekkage vinden opgekropte emoties een andere waarlangs ze tot uiting komen, zoals bedplassen, dwanghandelingen en dergelijke. Emotionele lekkage gaat gepaard met verlies van controle waardoor het uiten van gevoelens steeds meer als een angstige ervaring wordt beleefd. Daardoor zal het kind emoties nog sterker willen onderdrukken.

Kinderen die moeite hebben met het uiten van gevoelens leerden meestal (1) om hun gevoelens te onderdrukken of (2), een script voor het uiten van gevoelens ontbreekt. In beide situaties kan het volgende werkblad uitkomst bieden.

 Werkblad: Uiten van gevoelens

 Uiten van gevoelens voorbeeld

De therapeut vertelt dat het fantasiefiguur te veel druk op zijn ketel heeft omdat er allemaal emoties zijn die er uit willen. Het kind tekent bij – voorkeur met kleurpotlood – hoe de emoties uit zijn slurf schieten. Controleversterking vindt plaats doordat het kind de kleuren mag kiezen. Door gebruik te maken van potloden, moet het kind hard werken. Dit faciliteert het eigen proces van emoties uiten. Zo kan het ook een script ontwikkelen voor het uiten van gevoelens.

Uiten van gevoelens en cognitieve animatietherapie

De tekening wordt ingescand en opgenomen in een animatie van een therapeutisch verhaal. In het verhaal is de fantasiefiguur eerst bang voor wat er zal gebeuren als hij/zij de emoties uit. Als de emoties eenmaal geuit zijn blijkt dat er niets vervelends is gebeurd en ontdekt de fantasiefiguur dat het uiten van gevoelens juist tot opluchting blijkt.

uiten van gevoelens animatie

Samen de animatie maken versterkt de controle van het kind over de gebeurtenis. Klik op de onderstaande afbeelding voor een A4 formaat van het werkblad: Uiten van gevoelens (Copyright, Paul Camp, PIVOO Instituut, geen toestemming voor commercieel gebruik.)

uiten van gevoelens

Klik op de afbeelding voor een A4 formaat van het werkblad: Uiten van gevoelens

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Uiten van gevoelens bij kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *