Mentaal sterk staan ten opzichte van problemen vormt een belangrijk onderdeel van cognitieve animatietherapie. Cliënten die mentaal sterk staan, doorbreken negatieve denk- en gedragspatronen gemakkelijker. Vanaf het begin van de therapie, willen we daarom snel onderscheid maken tussen de persoon en het probleem. In dit artikel uitleg en een werkblad over mentaal sterk staan ten aanzien van problemen.
Mentaal sterk staan in de praktijk
Tijdens de intake willen therapeuten onder andere achterhalen welke variabelen de problematiek beïnvloeden. Daarnaast is het nuttig om direct het verschil tussen de cliënt en het probleem te benadrukken. De cliënt is immers nooit het probleem. Dat besef helpt op zichzelf al om de negatieve invloed van problemen te verminderen.
Om het verschil tussen cliënt en probleem te versterken en om te achterhalen welke variabelen de problematiek beïnvloeden, stelt de therapeut de volgende vraag:
Het werkblad bestaat uit twee kolommen. In de eerste kolom vult de cliënt dingen in waar het probleem sterker van wordt. In de tweede kolom schrijft de cliënt waar hijzelf sterker van wordt. Cliënten kunnen mentaal sterk staan als ze de ‘dingen waar het probleem sterker van wordt’ vaker achterwege laten en de ‘dingen waar zij zelf sterker van worden’ meer laten voorkomen.
Inzicht in mentaal sterk staan
Soms is er nog weinig inzicht in de ‘dingen waar je zelf sterker van wordt’ en kan de cliënt wel goed vertellen over wat het probleem sterker maakt. De dingen waar de cliënt sterker van wordt zijn vaak rechtstreeks tegengesteld aan dingen waar het probleem sterker van wordt.
Stel, een cliënt heeft last van stress en vertelt dat het probleem sterker wordt als hij zich opwindt over fouten van collega’s. De therapeut vraagt naar het exact tegengestelde. De cliënt kan mentaal sterk staan ten aanzien van het probleem (de stress) als hij leert ontspannen om te gaan met fouten van collega’s. Hoewel de oplossing voor de hand lijkt te liggen, is de stap om te praten over wat je niet wil, naar praten over wat je wel wil soms moeilijk. Dit werkblad helpt daarbij.
Enkele voordelen van deze vraag zijn:
◾Cliënten maken gemakkelijker de draai van praten over wat je niet wil naar praten over wat je wel wil.
◾Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen cliënt en probleem.
◾Zowel de variabelen die het probleem versterken als variabelen waar de cliënt sterker van wordt, worden in kaart gebracht.
◾De dingen waar de cliënt sterker van wordt bieden direct handelingsperspectief en kunnen tot doel worden gemaakt.
Wil je alle werkbladen ontvangen? Word nu lid van onze groep cognitieve animatietherapie van Linkedin!
ik zou graag willen werken aan mijn laag zelfbeeld en negatieve gedachten omzetten naar positief. Gedachten, en inzicht in mijn angst klachten