Oplossingsgerichte benadering

Een oplossingsgerichte benadering van problemen helpt mensen om moeilijkheden vaker succesvol het hoofd te bieden. Zo’n oplossingsgerichte benadering maken we ons meestal eigen gedurende onze jeugd- en tienerjaren. Met vallen en opstaan leren we steeds beter oplossingsgericht denken.

Oplossingsgerichte benadering en problemen

oplossingsgerichte-benadering

Alle mensen ervaren tijdens hun leven discrepanties tussen wat zij willen en wat in de realiteit mogelijk lijkt. Dat is vervelend, maar door die discrepanties ontwikkelden we wel een oplossingsgerichte benadering ten aanzien van ongewenste situaties of problemen. Naarmate we met meer discrepanties (of ontwikkelingsconflicten) worden geconfronteerd, nemen onze oplossingsgerichte vaardigheden toe. (Binnen cognitieve animatietherapie worden ontwikkelingsconflicten en oplossingen weergegeven in het scegr-model) Een goede oplossingsgerichte benadering kent ten minste drie stappen:

1. Testen: Staat het probleem werkelijk op de weg naar mijn doel?

oplossingsgerichte-benadering-testenSuccesvolle mensen veronderstellen nooit zomaar dat iets niet mogelijk is, maar toetsen hun veronderstellingen aan de realiteit. Bij mentale problemen blijkt de veronderstelling dat iets niet mogelijk is vaak onjuist. Als het probleem een reële belemmering vormt, ga je naar stap 2.

2. Omzeilen: Is er een andere weg om het probleem heen?

oplossingsgerichte-benadering-omzeilenVanuit een oplossingsgerichte benadering stel je de vragen als: Wanneer is het probleem er niet? Wat doe ik dan anders? Hoe kan ik daar meer van doen?  Wanneer krijg ik al wat ik wil? Wanneer is de oplossing al aanwezig?

3. Benaderen: Is er een weg naar een doel dat zo dicht mogelijk in de buurt ligt?

oplossingsgerichte-benadering-benaderenMochten er ook geen andere wegen zijn waarlangs je het gewenste doel kunt bereiken, dan blijft enkel de mogelijkheid over om een ander doel te kiezen dat ook in behoeften kan voorzien. Je stelt dan vragen als: Wat lijkt op wat ik wil? Wat kan wel? Waarmee ben ik ook tevreden?

Oplossingsgericht denken voor kinderen

Het ontwikkelen van een oplossingsgerichte benadering is onderdeel van volwassen worden. Kinderen ontwikkelen deze vaardigheden meestal spontaan door ontwikkelingsconflicten te overwinnen. Maar als ze te veel ontwikkelingsconflicten in korte tijd krijgen te verwerken of met ontwikkelingsconflicten worden geconfronteerd die ze onmogelijk zelf kunnen oplossen (ontwikkelingsinterferenties) raken ze ontmoedigd. Hun ontwikkeling stagneert, het leren van een oplossingsgerichte benadering stopt en er ontstaat verstarring in denken en handelen.

Het werkblad ‘oplossingsgerichte benadering’ maakt visueel en inzichtelijk hoe kinderen stappen kunnen zetten om problemen structureel het hoofd te bieden. Hoewel kinderen binnen een normale ontwikkeling deze vaardigheden zelf ontwikkelen, kan dit werkblad het proces faciliteren.

Een mentaal probleem op het pad naar het doel van het kind staat, kan met het werkblad concreet als ‘monstertje’ worden weergegeven. Met behulp van animisme kan het kind een begrenzende relatie met het probleem ontwikkelen.

oplossingsgerichte-benadering-werkblad
Klik op de afbeelding voor een A4 formaat. (Copyright, PIVOO Instituut, Paul Camp, geen toestemming commercieel gebruik)

Wil je wekelijks werkbladen ontvangen? Wordt nu lid van onze groep Cognitieve Animatietherapie in Linkedin!

email

3 gedachten over “Oplossingsgerichte benadering”

  1. Dit vind ik een heerlijk werkblad, visueel en je laat kinderen zelf de weg bewandelen. Zo geeft het hen een gevoel dat ze het echt zelf doen. Fijn!

  2. Goedenavond,
    Op LinkedIn kreeg ik een foutmelding toen ik naar de groep zocht.
    Is deze er nog?
    Ik zou graag de werkbladen willen ontvangen.
    Hartelijke groet,
    Esther.

  3. Beste Esther, ik zie dat de link inderdaad niet meer werkt. Als je in linkedin bij zoeken de term ‘cognitieve animatietherapie’ typt vind je de groep ook.

Plaats een reactie