Therapeutische verhalen

Geanimeerde therapeutische verhalen vormen een belangrijk onderdeel van cognitieve animatietherapie. Wil je gebruik maken van deze animatie tijdens therapie of coaching, lees dan ook goed de aanvullende informatie in dit artikel.

Therapeutische verhalen: Vogel is zichzelf

Tekst en animatie – Paul Camp
Tekeningen – Stella Siu Lie Ang

Therapeutische verhalen: Eigen behoeften

Volwassenheid is het kunnen vinden van compromissen tussen eigen behoeften en behoeften van de maatschappij op een wijze die bijdraagt aan welzijn. Soms willen kinderen zo graag voldoen aan de behoeften van anderen, dat hun eigen behoeften in de verdrukking komen. Dat kan het gevolg zijn van persoonlijkheidskenmerken van het kind, maar het komt ook voor als in het verleden te weinig sensitief werd gereageerd de behoeften van het kind.

therapeutische-verhalenHet gevolg is dat kinderen vooral gedachte- en gedragspatronen ontwikkelen die voorzien in de behoeften van anderen, terwijl ze onvoldoende leren om goed voor zichzelf te zorgen. Ontwikkelingsconflicten worden niet opgelost en het kind ontwikkelt minder ik-sterkte. Niet adequaat kunnen voorzien in behoeften roept blijvend negatieve emoties op. Kinderen ervaren dit meestal als het gevoel niet ‘zichzelf ‘ te kunnen zijn.

Een kenmerk van kinderen die wel voorzien in eigen behoeften is dat ze actief nagaan wat het beste bij hen past, terwijl kinderen die te weinig oog hebben voor eigen behoeften vooral willen voldoen aan de eisen van anderen.

Therapeutische verhalen: Oefeningen 

therapeutische-verhalen-tweeAlle therapeutische verhalen bevatten een therapeutische boodschap. De boodschap in deze animatie helpt kinderen om op een concrete manier invoelbaar en bespreekbaar te maken, wat zij ervaren als ze onvoldoende aandacht schenken aan eigen behoeften. Oefeningen die passen bij deze animatie zijn:

  • Sociale vaardigheden. (Zoals: nee zeggen, je mening geven.)
  • Ruimte innemen in een groep. (Zoals tekenen op de vloer hoeveel ruimte ieder krijgt.)
  • Vertellen over wat bij je past. (Zoals uitspraken herformuleren: Niet: Ik ben te dom omdat ik niet goed kan rekenen. Maar: Rekenen past nog niet zo bij mij. Ik heb meer talent voor taal.)

Masterclass animatietherapie: Zelf animeren

Tijdens de masterclass animatietherapie leer je therapeutische verhalen schrijven, tekenen en animeren. We onderzoeken verschillende verhaalvormen. Daarnaast gaan we in op verschillende unieke mogelijkheden van animaties zoals:

  • Knoppen en keuzemomenten invoeren;
  • Animaties maken om vaardigheden aan te leren;
  • Ontwikkelingsconflicten weergeven;
  • Een begrenzende relatie aangaan met problemen door animisme;
  • Het versterken van het besef van intrinsieke waardigheid.

Tijdens de tweede  lesdag leert u  kinderen en jeugdigen begeleiden bij het vormgeven van hun eigen animaties. U leert:

  • Animaties gebruiken bij het vertellen van het levensverhaal van het kind (digital storytelling).
  • Animaties inzetten bij het verwerken van moeilijke of traumatische ervaringen.
  • Animaties presenteren en delen met belangrijke steunfiguren (social storytelling).
  • Animaties inzetten bij angst en negatieve traumatische beelden (beeldrevaluatie).
  • Animaties gebruiken om nachtmerries te verminderen.
email

2 gedachten over “Therapeutische verhalen”

  1. samen een (metaforisch)verhaal verzinnen waarin hetgeen wat lastig is vorm krijgt en het kind zichzelf kan laten transformeren naar elke superfiguur die het maar wenst is heel erg leuk om te doen. Voor kleinere kinderen verzin ik zelf soms een verhaal met bijvoorbeeld de favoriete knuffel in de hoofdrol maar oudere kinderen zelf een positieve oplossing laten verzinnen voor iets wat ze lastig vinden is heel erg inspirerend en opent vaak gemakkelijk de weg naar de oplossing. Is het verhaal soms nog wat moeilijk in de echte wereld toe te passen het kan zeker de basis vormen voor de oplossing in het dagelijkse leven. Ook voor ouders vaak ontroerend om te lezen en zo krijgen zij de ‘woorden’ die het kind gebruikt in handen om beter op het juiste niveau met het kind te praten. De animatietherapie zou ik graag nog eens volgen. Nu maken we tekeningen bij het verhaal.

  2. Ik vind therapeutische verhalen geweldig. Ik was als kind al dol op verhalen en via therapeutische verhalen kan er op een mooie, speelse manier iets veranderen in het onderbewuste van een kind.
    Heel ons leven hebben we te maken met verhalen. Luisteren, lezen, voorlezen, verzinnen,schrijven. Mooi dat een alledaags ding zo’n therapeutische werking heeft.
    I love it!

Plaats een reactie